Toegevoegd aan offertelijst
Bewerk offertelijst Meer artikelen toevoegen
Keukenfronten materiaal informatie

Keukenfronten materiaal informatie

minuten lezen

Welk keukenfront kies jij voor jouw nieuwe keuken?

De stijl en uitstraling van een keuken wordt in belangrijke mate bepaald door de keuze van de keukenfronten. Kies je voor een kleur of combineer je verschillende fronten en materialen. Je kunt je keuken met keukenfronten helemaal stijlen naar jouw smaak.

Onderhoud keukenfronten

De keuze van het front heeft vaak invloed op het onderhoud. Kies je een front waar je elke vingerafdruk op ziet of ga je voor een onderhoudsvrij keukenfront? Bij een gezin met kinderen spelen praktische keuzes zoals krasgevoeligheid vaak een grotere rol. Een eenduidig advies is dus niet mogelijk. Lees over voor- en nadelen van verschillende materialen en laat je goed voorlichten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Materiaal keukenfront

Kunststof melamine of laminaat en HPL fronten behoren tot de meest sterke fronten. Afhankelijk van de kleur(structuur) zijn kunststof fronten ook gemakkelijk in onderhoud. Kies je voor een duurzame en luxere afwerking, dan kom je al snel in mat gelakte of hoogglans gelakte keukenfronten. Sommige gelakte fronten zijn afgewerkt met een PerfectSense anti-vingerprint coating. Echt hout gelakte fronten met een raamwerk en paneel hebben een meer landelijke uitstraling. Voor liefhebbers van hout heeft Häcker echthout fineer fronten. In tegenstelling tot massief houten fronten, zijn fineer fronten beter bestand tegen kromtrekken. Met een echthout fineer front haal je de charme van de natuur in huis. Geen enkel front is hetzelfde en er is kans op kleur- en structuurverschil tussen de onderlinge fronten. Voor sommige mensen is dit de reden om voor echthout te kiezen, voor andere is dit juist een nadeel. 

Kunststof melamine fronten

keukenkasten front melamine

Melamine wordt door hitte en hoge druk tijdens de productie op het spaanplaat aangebracht. De coating hecht door de hars op het spaanplaat. De laag melamine kan glanzend of mat zijn. Mat melamine fronten hebben vaak een miniperl oppervlakte structuur (sinaasappelhuid). Melamine keukenfronten zijn sterk en krasvast, ideaal wanneer je op zoek bent naar een keuken welke tegen een stootje moet kunnen. Vuil en bacteriën hebben minder snel kans op het materiaal te hechten. Daarnaast zijn melamine fronten kleurecht en zullen niet snel verkleuren door UV-straling. Grote standaard spaanplaten met melaminehars worden in de fabriek verzaagd tot fronten. De kanten rondom, worden voorzien van een kunststof kantenband (dikkant). Deze kunststof kanten worden verlijmd met een speciale PUResist lijmtechniek.

Melamine fronten zijn leverbaar in uni-kleuren en decoratieve uitvoeringen, zoals betonlook, hout- of steenrepro. De grote kunststof platen, waaruit de fronten worden gezaagd, zijn identiek. Er kunnen dus herhaal patronen voorkomen. Dit is met name van toepassing bij de decoratieve melamine uitvoeringen. Zo kun je toevallig dezelfde houtnerf structuur zien bij verschillende hout repro melaminefronten. Dit is een eigenschap van melamine en geen reden voor reclamatie.

Melamine kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een microvezel- of katoenen schoonmaakdoek. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Voor het schoonmaken van kunststof melaminehars fronten adviseert Häcker TanexPower kunststof reiniger te gebruiken.

Kunststof HPL fronten

keukenkasten front hpl

HPL (High Pressure Laminate) platen bestaan uit phenolhars en cellulose en worden door verhitting en extreem hoge druk geproduceerd. De HPL wordt verlijmd op spaanplaat, deze plaat wordt in de fabriek verzaagd tot fronten. De kanten rondom, worden voorzien van een kunststof kantenband (dikkant) met een 45° facet. Deze kunststof kanten worden verlijmd met een speciale PUResist lijmtechniek. HPL fronten zijn sterk en krasvast, ideaal wanneer je op zoek bent naar een keuken welke tegen een stootje moet kunnen. Vuil en bacteriën hebben minder snel kans op het materiaal te hechten. Daarnaast zijn HPL fronten kleurecht en zullen niet snel verkleuren door UV-straling. Häcker levert HPL fronten in uni-kleuren. Het oppervlakte van HPL is gladder dan melamine fronten en zonder miniperl structuur.

HPL kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een microvezel- of katoenen schoonmaakdoek. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Voor het schoonmaken van HPL fronten adviseert Häcker TanexPower kunststof reiniger te gebruiken.

Kunststof ommanteld fronten

Kunststof ommantelde fronten, ook wel aangeduid als kunststof folie, raden wij af. Het MDF wordt door middel van een vacuüm proces 3-zijdig ommanteld en verlijmd met een dunne laag kunststof. De dunne folielaag kan los laten door warmte en uitdroging.

Mat UV-lak fronten (PerfectSense)

Het grondmateriaal 19mm dik MDF wordt voor en achter voorzien van een melaminelaag. Op de voorzijde van de grondplaat komt een enkele laag UV-hardende acryllak. De kanten rondom, worden voorzien van een kunststof kantenband (dikkant). Deze kunststof kanten worden verlijmd met een speciale PUResist lijmtechniek. 

De speciale anti-fingerprinteigenschap van PerfectSense reduceert vingerafdrukken op het oppervlak en vergemakkelijkt het schoonmaken. Het trendy, fluweelzachte gevoel nodigt uit tot aanraken en zorgt voor een aangenaam warme touch. Mat UV-lak fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat UV-lak fronten zijn minder kleurecht en zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Mat UV-lak kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Laklaminaat fronten (PerfectSense)

Keukenfronten laklaminaat

Het grondmateriaal 19mm dik MDF wordt voor en achter voorzien van een laminaatlaag. De kunststof laag aan de voorzijde van het front kan een print structuur zijn, bijvoorbeeld een marmerlook. Op de voorzijde van de grondplaat komt een enkele laag UV-hardende acryllak. De kanten rondom, worden voorzien van een kunststof kantenband (dikkant). Deze kunststof kanten worden verlijmd met een speciale PUResist lijmtechniek.

De speciale anti-fingerprinteigenschap van PerfectSense reduceert vingerafdrukken op het oppervlak en vergemakkelijkt het schoonmaken. Het trendy, fluweelzachte gevoel nodigt uit tot aanraken en zorgt voor een aangenaam warme touch. Laklaminaat fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat UV-lak fronten zijn minder kleurecht en zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Laklaminaat kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Mat gelakte fronten

keukenkasten front mat gelakt

Het grondmateriaal MDF wordt voorzien van een lakpapier. De kanten worden door middel van een speciaal procedé vlak gemaakt en verzegeld en gevuld. De fronten worden vervolgens rondom voorzien van een matlak. Het in water oplosbare laksysteem ziet bijna compleet af van oplosmiddelen en is formaldehyde vrij. Door de inwerking van UV-stralen ontstaat een extreem resistent lakoppervlakte van topkwaliteit. Matlak wordt gekenmerkt door zijn elegantie en hoge lichtbestendigheid. Mat gelakte fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat gelakte fronten zijn redelijk kleurecht, maar zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Mat gelakte fronten kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Echthout mat gelakte fronten

keukenkasten front echthout gelakt

Het grondmateriaal is een massief houten raamwerk en een gefineerde vulling. De fronten worden rondom voorzien van een matte tweecomponentenlak welke in water verdunbaar is. Structuur en nerfverschillen tussen de onderlinge fronten zijn mogelijk. Dit is een eigenschap van echthout (fineer) en geen reden voor reclamatie. Mat gelakte fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat gelakte fronten zijn redelijk kleurecht, maar zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Echthout mat gelakte kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Hoogglans UV-lak fronten (PerfectSense)

Het grondmateriaal 19mm dik MDF wordt voor en achter voorzien van een melaminelaag. Op de voorzijde van de grondplaat komt een enkele laag UV-hardende acryllak. De kanten rondom, worden voorzien van een kunststof kantenband (dikkant). Deze kunststof kanten worden verlijmd met een speciale PUResist lijmtechniek.

De speciale anti-fingerprinteigenschap van PerfectSense reduceert vingerafdrukken op het oppervlak en vergemakkelijkt het schoonmaken. Het trendy, fluweelzachte gevoel nodigt uit tot aanraken en zorgt voor een aangenaam warme touch. Mat UV-lak fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat UV-lak fronten zijn minder kleurecht en zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Mat UV-lak kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Hoogglans gelakte fronten

keukenkasten front hoogglans gelakt

Het grondmateriaal MDF wordt voorzien van een lakpapier. De kanten worden door middel van een speciaal procedé vlak gemaakt en verzegeld en gevuld. Na deze voorbereiding krijgen de fronten meerdere lagen polyesterlak om een absoluut glad en rustig oppervlakte te bereiken. Als laatste wordt er een laag hoogglanzende polyurethaan lak aangebracht. Hoogglans gelakte fronten zijn gevoelig voor krassen, afhankelijk van de gekozen kleur is een kras snel of minder snel zichtbaar. Mat gelakte fronten zijn redelijk kleurecht, maar zullen in de tijd iets verkleuren door UV-straling.

Hoogglans lak kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Echthout fineer fronten

keukenkasten front echthout fineer

De voor- en achterzijde van het grondmateriaal van spaanplaat wordt voorzien van een dunne laag echthout fineer. De kanten worden voorzien van een echthouten kantenband. Het oppervlakte wordt, afhankelijk van de gekozen uitvoering behandeld met beits en geborsteld en voorzien van een pigmentlak welke met water kan worden verdund. Häcker gebruikt voor de productie van echthout fineer fronten geen illegaal gekapt hout. Echthout fineer fronten zijn niet kleurecht en zullen in de tijd behoorlijk tot extreem verkleuren door UV-straling.

Echthout fineer kun je reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale microvezeldoek welke geen krassen maakt. Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.

Belangrijk! Echthout fineer fronten kunnen behoorlijk afwijken ten opzichte de getoonde staal in de winkel. Elk front of wandpaneel is uniek. Grote kleur- en structuurverschillen kunnen voorkomen per onderdeel. Dit is een eigenschap van echthout fineer en geen reden voor reclamatie.

Designglas fronten

keukenkasten front designglas

De grondplaat is 16mm dik spaanplaat, op de voorzijde wordt 3mm dik veiligheidsglas verlijmd. Wij raden designglas fronten af.

Belangrijk! Voor de productie van glas worden natuurlijke grondstoffen gebruikt. Kleurverschillen kunnen niet worden voorkomen, ook niet als het om delen uit een batch (een levering) gaat. Verschillende componenten-groepen (front programma's, accent glasfronten, nis bekleding, enz.) zijn qua kleur op elkaar afgestemd, echter principieel niet identiek.

Een designglas keukenfront hoger dan 129,6cm op een koelkast of vriezer met vlakdeur systeem raden wij af. En het deurbalans-systeem van een vaatwasser dient berekend te zijn op het gewicht van een designglas keukenfront.

Steenfineer fronten

keukenkasten front steenfineer

Het grondmateriaal MDF wordt voorzien van een laag leisteenfineer. De kanten worden mat zwart gelakt. het oppervlakte wordt afgewerkt met een twee componenten laksysteem.

Belangrijk! Steenfineer fronten kunnen behoorlijk afwijken ten opzichte de getoonde staal in de winkel. Elk front of wandpaneel is uniek. Grote kleur- en structuurverschillen kunnen voorkomen per onderdeel.

Een steenfineer keukenfront hoger dan 129,6cm op een koelkast of vriezer met vlakdeur systeem raden wij af. En het deurbalans-systeem van een vaatwasser dient berekend te zijn op het gewicht van een steenfineer keukenfront.

Metallic lak geslepen fronten

keukenkasten front metallic gelakt

Het grondmateriaal MDF wordt voorzien van een metalliclak en wordt in verschillende stappen handmatig geslepen (geschuurd) en daarna afgewerkt met een glanzende transparante laklaag.

Belangrijk! AV7070 industrieel staal is handmatig geslepen. Het geborsteld oppervlakte is uniek, elk front is verschillend.

keukenfronten

Delen
Wij plaatsen cookies om onze website en dienstverlening gebruiksvriendelijker te maken. Is dit akkoord? Optimale cookies Alleen noodzakelijke Info »