9.2Kiyoh
Toegevoegd aan je bestellijst
Bewerk bestellijst Meer artikelen toevoegen
Keukens kookeiland

Keukens kookeiland

minuten lezen

Keukens met een kookeiland

Een keuken met een kookeiland brengt leven en gezelligheid. In keukens met een kookeiland blijf je contact houden met familie en vrienden. Het is gezellig om een zitgedeelte met barkrukken in een keuken met kookeiland te plaatsen, als daar ruimte voor is. Lekker kletsen en gezellig eten en drinken met elkaar!

Is mijn keuken geschikt voor een kookeiland?

Bekijk eerst goed of de keukenruimte geschikt is voor een keuken met kookeiland. Belangrijk is de afmeting van de keukenruimte, maar er zijn meer zaken welke van invloed zijn. Ik adviseer je hierover graag in de winkel. Ga je zelf ontwerpen.. ik adviseer 120,0cm afstand tussen een wanddeel en een kookeiland aan te houden. Met 120,0cm afstand is er voldoende bewegingsruimte, ook wanneer er meerdere personen in de keuken werken of langs het eiland bewegen. Bij 120,0cm afstand is er ook voldoende ruimte om tegelijk een vaatwasser en een voorraadlade open te laten staan. Bij kleinere keukenruimtes is een tussenmaat van 90,0-120,0cm vaak ook mogelijk.

Is er veel daglicht en zijn er grote ramen tot de vloer, dan is een kleinere afstand optisch vaak geen probleem. De afstand tussen keukenkasten tegen de wand en een kookeiland, kan dan worden teruggebracht naar 90,0 tot 110,0cm. Is de beschikbare ruimte aan de krappe kant? Misschien is een schiereiland mogelijk, waarbij een korte zijde van het eiland tegen een muur is geplaatst. Kijk ook of er obstakels zijn voor een kookeiland, zoals een radiator, openslaande deuren of vloerverwarming. En kan het leidingwerk naar het kookeiland worden verplaatst? Welke mogelijkheden zijn er voor het aansluiten van een afzuigkap? Of een kookeiland in jouw situatie mogelijk is, kan ik snel beantwoorden aan de hand van de plattegrond en jouw keukenwensen.

De minimale afmeting voor een kookeiland staat niet vast. Ik adviseer minimaal 160,0cm breed en 90,0cm diep. Voor een eiland met kookplaat en spoelbak is de minimum maat 240,0 breed en 90,0cm diep. Een mooie en handige indeling van de keukenkasten is ook vaak bepalend voor de maatvoering.

Welke afzuigkap is geschikt voor een kookeiland?

Kookluchtjes kunnen sneller ontsnappen bij een vrij hangende afzuigkap boven een kookeiland. Door lucht verplaatsing rondom het eiland, kookluchtjes kunnen alle kanten op. De afzuigkap heeft meer moeite om kookluchtjes direct af te voeren. Ik plan tegenwoordig veel inductie kookplaten met een afzuigkap in de kookplaat. Ook de afzuigkap ingebouwd in een koof tegen het plafond is populair. Ga je de afzuigkap naar buiten aansluiten, bekijk dan waar de afvoerbuis naar buiten door de muur of het plafond kan en op welke manier de luchtafvoerbuis in de keukenruimte afgewerkt kan worden. Zet dan altijd voldoende roosters open en eventueel een raam bij een luchtafvoer naar buiten. De hoeveelheid lucht welke naar buiten gaat, moet ook terug van buiten naar binnen komen. Gebeurd dat niet, dan creëer je onderdruk in de keukenruimte en werkt een afzuigkap met afvoer naar buiten niet goed. In de winter gaat energie verloren, de warmte verplaats je van binnen naar buiten. Recirculatie is hiervoor de oplossing.

Keukens kookeiland

Een recirculatie afzuigkap filtert vet en kookluchtjes en blaast de schone lucht terug in de keukenruimte. De recirculatie filter moet je regelmatig vervangen, dit is een terugkomende kostenpost. Bij recirculatie blijft vocht ontstaan bij het koken, in de keukenruimte. Tegenwoordig zijn er veel oplossingen voor recirculatie, ik adviseer je hier graag over. Bij woningen met een warmte terug-win-systeem (WTW-systeem) mag je geen afvoer naar buiten toepassen. Bij woningen met een open haard met een open systeem, mag je absoluut geen afvoer naar buiten toepassen. Ik adviseer graag welke oplossing in jouw situatie het beste is.

siemens kookplaat met afzuiging

Waar plaats ik een stopcontact in een kookeiland?

Je hebt stopcontacten misschien nodig voor een espressomachine, water- eierkoker of mixer. Bedenk bij het ontwerpen van een keuken met kookeiland waar je deze losse apparaten wilt gebruiken en waar je een vaste plek wilt voor een apparaat op het werkblad. Kies je voor stopcontacten aan de zijkant(en) van het kookeiland of op het werkblad? Bovenop het werkblad is overzichtelijk en vaak is de afstand naar de werkplek korter. Wij werken met stopcontacten met een geringe inbouw diepte, zodat er ook een keukenkast met lade onder het stopcontact kan worden geplaatst.

Een barblad maakt een kookeiland compleet

Wil je een echte leefkeuken met een kookeiland creëren, dan mag een barblad eigenlijk niet ontbreken. Een barblad adviseer ik achter de spoelbak of een vrij werkvlak te plannen. Liever niet achter de kookplaat vanwege de veiligheid en vetspetters.

Leidingwerk kookeiland

Op papier kun je een mooi keukenontwerp met kookeiland tekenen, is het plan ook uitvoerbaar? Kan het leidingwerk worden verplaatst naar het eiland? Is er een kruipruimte aanwezig, dan is het verleggen van leidingen vaak geen probleem. Bekijk of er gat door de vloer naar de kruipruimte geboord kan worden. Kan dit als er vloerverwarming is? De aannemer dient rekening te houden met voldoende afstand van drinkwaterleidingen en slangen van de vloerverwarming. Plaats je drinkwaterleidingen te dicht tegen de leidingen van de vloerverwarming, dan is er risico op legionella. Is er geen kruipruimte, informeer dan eerst naar de mogelijkheden om leidingen te verplaatsen. In een appartement of bovenwoning is het verplaatsen van leidingen naar een kookeiland vaak complex en soms onmogelijk.

Afwerkingen zijkant kookeiland

Tegen de zijkant van een kookeiland plan ik meestal een systeemwand. Wil je van het eiland een strak minimalistisch blok maken? Plan dan keukenkasten met keukendeuren tot op de vloer aan de woonkamer zijde van het eiland. Häcker heeft ook mooie front-afsluitwanden waarbij de greeplijst aan de zijkant van het kookeiland doorloopt. Een front-afsluitwand is 5,0cm breed. Natuurlijk help ik je graag bij het maken van een mooi keukenontwerp.

Delen
Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Akkoord Info »