Veelgestelde vragen tijdens het monteren van keukenkasten

Vind je het antwoord op je vraag niet op deze pagina, stuur een WhatsApp bericht met je vraag en eventueel een foto. Je ontvangt snel antwoord.

Onderhouds- en gebruikshandleiding

In het meegeleverde boekje onderhoud- en gebruikshandleiding staan een aantal tips over het afstellen van scharnieren en lade fronten, het plaatsen van plinten etc. Je kunt het boekje hieronder downloaden. klik op de afbeelding.

Montage veiligheid

Häcker Systemat keukenkasten worden voorgemonteerd geleverd met een beperkte montage handleiding. De meeste onderdelen welke je nodig hebt voor montage van de keukenkasten worden meegeleverd. Zoals koppelschroeven, stelpoten, plintklemmen, plankendragers etc. Montage dient door een ervaren en deskundige keukenmonteur te worden uitgevoerd.

De voor de keuken bestemde ruimte dient voor inbouw geschikt te zijn. Om die reden dient de hoedanigheid van de wanden en hun geschiktheid voor montage van bovenkasten of het inschroeven van steunlijsten en hoekstalen eerst gecontroleerd te worden. Ook moet worden gecontroleerd of de toegevoegde bevestigingen voor de de wand geschikt zijn. Standaard levert Häcker bevestigingen mee voor massieve muren (beton, massieve stenen, niet voor gasbeton en Gibo). Indien andere bevestigingen worden benodigd, moeten deze door de keukenmonteur worden geleverd.

Om vooroverkantelen te verhinderen moeten staande kasten aan de wand bevestigd worden, ook wanneer zij met bovenkasten worden verbonden. Ook onderkasten, die tegen de muur staan of als eiland worden gepland moeten -om het omkiepen te vermijden- worden vastgezet. Montage materiaal hiervoor dient door de keukenmonteur te worden geleverd.

Häcker Systemat ladefront afstellen en lade demonteren

Häcker Systemat bovenkast ophangen

Afzonderlijke bovenkasten moeten met twee meegeleverde bevestigingshoeken (WB51) extra worden bevestigd, zodat het per ongeluk losraken van de bovenkast van de metalen ophanglijst niet mogelijk is.


Afbeelding: bevestigingshoek WB51

Koppelschroeven

De meegeleverde koppelschroeven met een platte kop gebruik je om de keukenkasten te koppelen. Alle keukenkasten moeten met de meegeleverde koppelschroeven aan elkaar worden gekoppeld. Neem alle fronten, laden en korven uit de keukenkast voordat je de keukenkasten gaat plaatsen en koppelen. Schroef je de koppelschroef net achter het scharnierplaatje, dan valt de schroef het minst op.

Hacker Systemat keukenkasten montage koppelschroeven
Afbeelding: koppelschroeven

Beschermprofiel systeemwand

Voor systeemwanden welke tot op de vloer doorlopen, levert Häcker een beschermprofiel mee. Gebruik je dit profiel, dan komt de systeemwand en daarmee je werkhoogte 6,0mm hoger. In onze winkel zijn deze profielen niet gemonteerd.

Hacker Systemat keukenkasten montage systeemwanden
Afbeelding: beschermprofiel systeemwand

Distantielijsten vaatwasser

Voor greeploze keukenkasten leveren wij bij het front voor de vaatwasser twee houten distantielijsten 60,0cm lang (grijs metaalkleurig gelakt) mee. Plaats een lijst aan de voorzijde (onder het werkblad) boven de vaatwasser en een lijst aan de achterzijde (onder het werkblad) boven de vaatwasser. De lijst met een sponning is voor de voorzijde, de greeplijst loopt door de sponning van de distantielijst. Soms zijn beide lijsten identiek, afhankelijk van de inbouwhoogte en type vaatwasser.

Is er naast de vaatwasser een voorraadkast met korven gepland, dan leveren wij de zijwand van de korvenkast met inwendige uitsparing voor greeplijsten. De inwendige uitsparing voor de bovenste greeplijst dient tijdens de montage uitgezaagd te worden, zodat de greeplijst boven de vaatwasser doorloopt. De inwendige sparing van de middelste greeplijst niet wegzagen.

Hacker Systemat keukenkasten montage vaatwasser

Hacker Systemat keukenkasten montage vaatwasser
Afbeeldingen: distantielijsten vaatwasser

Verticale greeplijst

Een oven wordt met twee schroeven in de zijwand van de kast vastgezet. Bij een inbouwnis met een verticale greeplijst is dit niet mogelijk. Hiervoor levert Häcker een metaal kleurig of zwart gelakte lat mee. Deze lat past in de binnenkant van de verticale greeplijst. De lat moet je tijdens montage in hoogte inkorten. Plaats de afgezaagde zijde naar onder. De lat lijm je tegen de binnenzijde van de verticale greeplijst of zet je vast met korte schroefjes zoals op de tweede afbeelding hieronder. Een klein gaatje voorboren in de houten lat voorkomt dat de lat splijt bij het vastzetten van de schroef. De oven kun je nu vastzetten met een schroef in de houten lat.

Hacker Systemat keukenkasten montage oven

Hacker Systemat keukenkasten montage oven staande greeplijst
Afbeeldingen: bevestigingslat oven

Horizontale greeplijst bevestigen

Voor het bevestigen van de greeplijst (greeploze keukenkasten) heeft Häcker metalen hoekjes meegeleverd. Deze hoekjes passen in het profiel aan de achterzijde van de greeplijst. Plaats de greeplijst in de uitsparing van de keukenkast en schuif de metalen hoekjes naar de zijwanden en schroef deze vast.

Hacker Systemat keukenkasten montage greeplijst

A= Eindkap C-model greeplijst.  B= Eindkap L-model greeplijst. C= Verbinding binnenhoek greeplijst L-model voor keukenkasten in de hoekopstelling. D= Metalen bevestiging hoek greeplijst.

Hacker Systemat keukenkasten montage greeplijst greeploze keukenkasten

Hacker Systemat keukenkasten montage greeplijst
Afbeelding: bevestigingshoek greeplijst

Onderkast voor kookplaat aanpassen

Zaag de vurenhouten lat weg bij de kookplaatuitsparing wanneer de houten lat in de weg zit voor het inbouwen van de kookplaat.

Hacker Systemat keukenkasten montage kookplaat

Hacker Systemat keukenkasten montage kookplaatkast
Afbeeldingen: aangespaste kookplaatkast

Spoelonderkast aanpassen

Zaag de vurenhouten lat ter hoogte van de mengkraan of Quooker kokendwaterkraan weg.

Hacker Systemat keukenkasten montage spoelonderkast
Afbeelding: aangepaste spoelonderkast

Hoekpasstuk voor loze hoek onderkasten

De afbeeldingen van het hoekpasstuk zijn gemaakt van keukenkasten met greep.

Hacker Systemat keukenkasten montage hoekpasstuk onderkasten

Hacker Systemat keukenkasten montage hoekpasstuk
Afbeeldingen: hoekpasstuk onderkasten

Plint afwerkprofiel

Om het openen van de vaatwasser mogelijk te maken, moet er vaak een uitkeping uit de plint worden gezaagd bij de vaatwasser. De hoogte van deze uitsparing is per situatie anders, afhankelijk hoeveel het keukenfront onder de vaatwasserdeur uitsteekt in combinatie met de terugval van de vaatwasser achter de keukenplint. Met het meegeleverde witte profiel kun je de 3-zijdige uitsparing in de plint netjes afwerken.


Afbeeldingen: afwerkprofiel vaatwasser

Plankendragers en kantelbeveiliging

Häcker levert kunststof kantelbeveiligers voor legplanken mee. In de beschrijving (meegeleverd in de plastic verpakking) vindt je een uitleg over montage van de kantelbeveiliging.


Afbeelding: plankendragers


Afbeeldingen: kantelbeveiliging

Afdekplaatjes scharnieren


Afbeelding: afdekplaatjes scharnieren

Plintklemmen


Afbeelding: plintklemmen

Vakverdeler kunststof bestekindeling

Voor een kunststof bestekindeling levert Häcker een vakverdeler mee.

Hacker Systemat keukenkasten montage vakverdeler bestekindeling

Hacker Systemat keukenkasten bestekindeling
Afbeeldingen: vakverdeler